Een bijzonder rijtuig: AB8

Toen 1916 het rijtuig AB8 in gebruikt werd genomen zal men geen idee over de totale levensloop van dit rijtuig gehad hebben. Natuurlijk was de eerste taak het vervoeren van personen op de routes van de ZVTM. We kunnen er zonder aarzeling van uit gaan dat hierbij Hengstdijk met de regelmaat van de dienstregeling is aangedaan. In 1949 werd de AB8 overbodig na het opheffen van de tramlijnen.

De verdere levensloop

De verdere levensloop van dit rijtuig is op zijn minst opmerkelijk te noemen. In 1946 is het rijtuig verkocht, en door de koper in gebruik genomen als noodwoning in Kapellebrug. Dit tot 1960. De volgende stap in de carrière van de AB8 was die van duivenhok in Hulst. Onbekend is of de duivenmelker veel prijzen op dit hok gevlogen heeft, maar gedurende 28 jaar hebben er in dit tramrijtuig duiven gewoond.

Naar Medenblik

De volgende stap was een duidelijk promotie: Op 1 december 1998 verliet de bak Zeeuws-Vlaanderen om opgenomen te worden in de collectie van de Museumstoomtram. Het rijtuig heeft een opvallend fraai ontwerp. Het is voorzien van teakhouten latten, gesloten balkons en een lichtkap. Er zijn negen zitplaatsen eerste klasse en 24 in de tweede. Van het rijtuig ontbreken de draaistellen en het interieur. Een van de zijwanden is grondig verbouwd. Het frame en de overige wanden hebben de tand des tijds beter doorstaan. Op basis van onder andere deze gegevens is een restauratieplan opgesteld en zijn werktekeningen gemaakt, die nodig zijn om belangrijke onderdelen te kunnen reconstrueren. In 2007 werd met de restauratie van het personenrijtuig begonnen.

De restauratie

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is in de zomer van 2007 begonnen met de restauratie van personenrijtuig AB8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM). Dankzij de A-status van dit ‘mobiele monument’ in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed hebben de landelijke cultuurfondsen en de Tramweg-Stichting een bijdrage geleverd om de restauratie van het fraaie houten tramrijtuig mogelijk te maken.

Klik hier voor meer informatie over op de website van stoomtrammuseum.

Met dank aan het Stoomtrammuseum voor het beschikbaarstellen van de informatie en foto's.